Löjligt att hänvisa till ”Guds tanke med äktenskapet”

Niclas Strindell

En just nu sjukskriven pastor och före detta entreprenör som med glädje coachar tre företagsstartande söner. Ständig beundrare av min hustru Marianne.
Dela gärna dina tankar och reaktioner i en kommentar nedan eller genom att dela på sociala medier (knapparna ovan).

 • Jonas

  Amen! Argumenten om Guds tanke med äktenskapet hade passat bättre för några år sedan..

 • Lena

  Jättebra, håller med till 100m procent!

 • Torebe

  Bra rutet, Niclas.

 • Niclas

  Välkomna hit Jonas, Lena och Torebe, och tack för hejaropen 😉

 • Tony

  Kan bara hålla med. De talar om tradition och annat meningslöst när de i själva verket struntar i den till fullo.

 • La Ha

  Gud har väl alrig sagt något om äktenskapet….och absolut inte något om den svenska Äktenskapsbalken. Mig veterligt satt inte Gud med i omröstningarna runt de olika samfundens handböcker. Däremot finns det i bibeln klara tankar, önskemål, bilder och exempel kring tvåsamhet livet ut, och den sociala förankring av de förälskades livsvilja, samt hela samhällets önskemål om att förankra kärleken och familjebildandet religiöst, men blanda inte ihop detta med en rent juridisk lagstiftning 2 000 år senare – det är något helt annat – ÄktB har grunden i medeltidens arvstvister för att rädda barnen och pensionen i en miljö av vänsterprassel.

  Därför är det inget problem med varken vigsel för par av samma kön som brudlämning… Äktenskapsbalken är fri….. Vad vi kyrkor beslutar utifrån teologiska och trosmässiga analyser är fritt – men knappast oproblematiskt eftersom vi alltid sviker en grupp här eller där.

  Att vi fortsätter att föra fram bibelns tankar om mänsklig kärlek, och hur den mår bäst och att Gud nog bör vara med är ett anständigt krav på oss kristna – och för mig känns det självklart att inte se brudöverlämning i vigseln, men gärna ett par av samma kön: smaksak i bibelläsning.

 • Niclas

  Hej La Ha! 1) Gud säger mycket om äktenskapet. Har tyvärr inte tiden just nu för ett bibelstudium, men jag återkommer gärna. 2) Jag har aldrig nämnt äktenskapsbalken. Hela mitt inlägg handlar om Svenska Kyrkan. En kyrka är per definition en institution som konstitueras på Guds ord. Därmed borde kyrkohandboken följa Guds ord och inte politiska vindkast. 3 ) Om bibeltolkning vore en ”smaksak” tror jag inte att Gud hade ansträngt sig så med att ge oss en bibel.

 • Roland

  Tycker ofta att Thomas Österberg skriver bra ledare, men detta var faktiskt lite löjligt och helt ogrundade argument. Hela debatten är oerhört låg. Den verkar bara handla om att vara politiskt korrekt och om en konstlad jämställdhetsdebatt. Har själv haft vigsel där ”bestman” fört fram bruden till brudgummen. Säkert inte så ovanligt inte ens i Sverige.